Andrey Gugnin, klavir

PLEYEL SVETISLAVA STANČIĆA
6. sezona pijanističkog ciklusa koncerata
Hrvatski državni arhiv
Trg Marka Marulića 21, Zagreb

Nedjelja, 14. studenog 2021. u 20 sati

Andrey Gugnin, klavir (Rusija)

J. Hofmann: Charakterskizzen, op. 40
A.Skrjabin: Sonata u fis-molu, br. 2
A. Skrjabin: Preludiji, op. 11 br. 2, br. 3, br. 4, br. 11, br. 14
A. Skrjabin: Preludij op. 16, br. 4
I. Stravinski: Tri stavka iz Petruške
Klavir: Pleyel, 1911.

Andrej Gugnin rođen je 1987. godine. Diplomirao je na Moskovskom državnom konzervatoriju P. I. Čajkovski kod Vere Gornostajeve, nakon čega dobiva poziv da se kao redovni član pridruži programu Moskovskog filharmonijskog društva za mlade glazbene talente pod nazivom Zvijezde 21. stoljeća. Od 2016. studira na Međunarodnoj pijanističkoj akademiji Lago di Como kod Stanislava Judeniča i Williama Naboréa.
Laureat je Međunarodnog natjecanja Allegro vivo u San Marinu (Italija, 2008.), Međunarodnog natjecanja u gradu Cantùu (prva nagrada, 2009.), Međunarodnog natjecanja Svetislav Stančić u Zagrebu (druga nagrada i dvije posebne nagrade, 2011.), Natjecanja Ludwig van Beethoven u Beču (2013.), Međunarodnog natjecanja Valsesia Musica u Italiji (prva nagrada, 2014.) i Natjecanja Cidade de Ferrol u Španjolskoj (prva nagrada, 2015.). U lipnju 2014. osvojio je zlatnu medalju i nagradu publike na 16. Međunarodnom pijanističkom natjecanju Gina Bachauer u Salt Lake Cityju (SAD). Godine 2016. osvojio je prvu nagradu na Međunarodnom pijanističkom natjecanju u Sydneyu, uz priznanja za najbolju izvedbu klavirskog koncerta, najbolju izvedbu klavirskog koncerta 19. ili 20. stoljeća, najbolju izvedbu sonate za violinu i klavir te najbolji recital u prvome izlučnom krugu natjecanja. Zahvaljujući tome dobio je brojne koncertne angažmane, uključujući nastupe s Valerijem Gergijevim i Londonskom filharmonijom te poziv za snimanje za tvrtku Hyperion, s kojom aktivno suradjuje. 2020. godine, BBC Music Magazine Awards proglašava ga pobjednikom kategorije Instrumental Award za snimku Šostakovič: 24 Preludija-Sonate za klavir 1&2 (Hyperion).
Redovito svira na turnejama, održava recitale, nastupa kao komorni glazbenik i kao solist uz orkestar u više od dvadeset zemalja, u poznatim koncertnim prostorima kao što su Musikverein u Beču, Carnegie Hall u New Yorku, dvorana Abravanel Hall u Salt Lake Cityju, Sydney Opera House, Eastman School of Music, Velika dvorana Moskovskog državnog konzervatorija, Royal Festival Hall u Londonu, Koncertna dvorana P. I. Čajkovski u Moskvi, Tajlandski kulturni centar, dvorana Muzeja Louvre, HNK u Zagrebu i drugi. Na poziv je održao majstorske tečajeve u Rusiji, Sjedinjenim Američkim Državama i Hrvatskoj. Surađivao je s orkestrima kao što su Ruski državni akademski simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Sanktpeterburške dvorske kapele, Orkestar Marijinskog kazališta, Simfonijski orkestar iz Utaha, Jerusalem Camerata, Londonska filharmonija, Nizozemski simfonijski orkestar, Moskovski državni akademski simfonijski orkestar, Asko Schönberg ansambl, Camerata Salzburg, Israel Camerata Orchestra i drugi. Gostovao je na festivalima kao što su Verbier, Pijanistički festival u Ruhru, Dubrovačke ljetne igre, Glazbeni festival Olympus, Međunarodni festival umjetnosti Art-November, Vivacello, Ars-longa, Ohridski ljetni festival, Šangajski festival, Zagrebačke ljetne večeri, Festival mladih u Aberdeenu, Festival scenskih umjetnosti Bermudskog otočja, Međunarodni festival Mariinsky, Duszniki Chopin International Festival, Pleyel Svetislava Stančića i brojni drugi.
Kao pobjednik Međunarodnog pijanističkog natjecanja u Sydneyu održao je uspješnu koncertnu turneju po Australiji i Novom Zelandu, koja je brojila gotovo pedeset koncerata. Imao je i vlastiti cikus koncerata u dvorani Moskovske filharmonije, a redovito nastupa sa eminentnim dirigentima od kojih se izdvajaju Jaap Van Zweden, Valery Gergijev, Reinbert de Leeuw, Daniel Raiskin, Juraj Valčuha i drugi.
Gugninova diskografija obuhvaća snimke Šostakovičevih Klavirskih koncerata s Ruskim državnim akademskim komornim orkestrom (Delos International, 2007.), glazbe za klavirski duo iDuo (s Vadimom Kholodenkom, Delos International, 2010.) te solističkog koncerta (Steinway&Sons). Njegova snimka Šostakovičevih koncerata korištena je na albumu iz Oscarom nagrađenog filma Stevena Spielberga, Most špijuna. Također je snimao za televizijske i radijske programe u Rusiji, Nizozemskoj, Hrvatskoj, Austriji, Švicarskoj i Sjedinjenim Američkim Državama. Sa diskografskom kućom Hyperion Records 2018. godine potpisao je ugovor, što je rezultiralo diskografskim izdanjima sa djelima Šostakoviča, snimanjem izdanja pod nazivom Hommage to Godowsky kao i mnogim planiranim snimkama u bližoj budućnosti. Za snimku sa djelima Liszta u izdanju PianoClassicsa, dobio je sjajnu kritiku glasovitog Gramophonea, koji ga je uvrstio i u dvije svoje kategorije: Editor’s Choice i One to watch.
Musikverein u Beču, Victoria Hall u Genevi, Carnegie Hall u New Yorku, Abravanel Hall u Salt Lake Cityiju, Sydney Opera House, Velika dvorana Moskovskog državnog konzervatorija, koncertna dvorana Čajkovski u Moscow, dvorana Mariinsky, Louvre u Parizu, Tokyo Metropolitan Art Space i Asahi Hamarikyu Hall samo su neke od koncertnih dvorana u kojima Andrey Gugnin redovito nastupa. Čest je izvođač na festivalima kao što su Verbier Festival, Ruhr Klavier Festival, Mariinsky International Festival, Dubrovačke ljetne igre, Ohridsko leto, Duszniki Chopin International festival i mnogim drugima.

Umjetnički voditelj: Danijel Gašparović

Ulaznice: 100 kn
* za umirovljenike i grupe, studente i učenike: 50 kn
*obavezne COVID potvrde, potvrde o preboljenju ne starije od 6 mjeseci ili antigenski test ne stariji od 48 sati.

Prodaja ulaznica na blagajni Hrvatskog državnog arhiva jedan sat prije početka koncerta.

REZERVACIJA ulaznica moguća je putem web stranice www.uocristoforium.hr od ponedjeljka, 8. studenog 2021., maila info@uocristoforium.hr i telefonski na broj 099/ 8302-875.Tekuća sezona

Ciklus Pleyel ističe se u koncertnim ponudama kao jedinstveni ciklus na ovim prostorima, što mu pridaje poseban značaj.

SAZNAJTE VIŠE

Pretplate

Svojoj publici nudimo mogućnost pretplate na koncertne cikluse koje organiziramo uz dodatne koncerte svake sezone!

SAZNAJTE VIŠE

Ulaznice

Rezervirajte ili kupite svoje ulaznice putem naše web stranice.

SAZNAJTE VIŠE