Umjetnički ravnatelj

Ljubomir GAŠPAROVIĆ diplomirao je klavir u razredu Ive Mačeka a magistrirao u razredu Vladimira Krpana na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Usavršavao se kod Alda Ciccolinija u Parizu a sviranje na povijesnim glazbalima učio je kod njemačke umjetnice Edith Picht – Axenfeld. Vrlo je aktivan kao solist i komorni glazbenik te je nastupio uz vodeće hrvatske i inozemne orkestre. Dobitnik je nagrada mnogih nagrada, među kojima se izdvajaju Nagrada «Svetislav Stančić» i «Milka Trnina» te je ostvario brojne snimke za radio postaje i nosače zvuka. Posebno se angažirao u revitalizaciji i revalorizaciji hrvatske glazbene baštine (Ferdo Livadić, Božidar Kunc). Praizveo je i snimio brojna djela hrvatskih skladatelja, među kojima su mnoga njemu posvećena.

Tijekom 1993. godine, inicirao je osnivao «Društva Albert Schweitzer» s ciljem promicanja izvodilaštva na povijesnim instrumentima. Kao predsjednik Društva, osmislio je i prvi komorni ciklus na povijesnim instrumentima u Hrvatskoj.

2008. godine realizirao je prvu cjelovitu restauraciju povijesnog klavira u Hrvatskoj, restauriravši instrument Conrada Grafa koji se nalazi u dvorcu Trakošćan.

Godine 2012. godine u suradnji Muzejom za umjetnost i obrt predstavio je javnosti deset klavira iz svoje zbirke a u sklopu izložbe održani su brojni koncerti i predavanja.

Zajedno sa sinom Danijelom Gašparovićem, vlasnik je najveće i najvrijednije privatne zbirke povijesnih klavira na ovim prostorima. Redoviti je profesor u trajnom zvanju klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Saznajte više o nama

Umjetnički voditelj