Zbirka klavira

Zbirka klavira Danijela i Ljubomira Gašparovića najveća je i najvrijednija zbirka povijesnih klavira u Republici Hrvatskoj i šire. Radi se o jedinstvenim i originalnim instrumentima koji datiraju od prve polovice 19. stoljeća pa sve do klavira moderne građe 20. stoljeća.

Svaki od instrumenata ima svoju prošlost i nosi priču za sobom i jedinstven je na svoj način. Tako u svojoj Zbirci Gašparovići imaju unikatnu zbirku instrumenata glasovitog proizvođača klavira Bechstein – kao takva, proglašena je svjetskim raritetom, koncertni klavir Pleyel koji je nekada bio u vlasništvu oca hrvatskog pijanizma Svetislava Stančića – jedinstven i sa aspekta kulturne baštine i kao sam instrument, klavire slikara Vladimira Becića i Željka Senečića koji imaju svoju povijesno-kulturnu vrijednost, neprocjenjivi povijesni klavir slavnog graditelja Streichera, isti model kakav je posjedovao sam Johannes Brahms a koji je nekada bio u vlasništvu barunice Vraniczany i mnoge druge.

Zbirka je posebna po tome što su instrumenti u svirnom stanju, mnogi od njih u potpunosti restaurirani te kao takvi dokumentiraju zvuk svoga vremena. Zbirka klavira Danijela i Ljubomira Gašparovića od strane struke opisana je kao jedinstvena zbirka instrumenata koja ima izuzetnu kulturno-povijesnu vrijednost nacionalnog, a dijelom i međunarodnog značaja.

Izložba Deset klavira iz Zbirke Gašparović - Muzej za umjetnost i obrt

Kulturna događanja

Uz koncertne cikluse organizirano čitav niz kulturnih događanja

Saznajte više

Koncertni ciklusi

Organiziramo vrhunske cikluse koncerata klasične glazbe

Saznajte više

Ulaznice

Rezervirajte ili kupite ulaznice i pretplate za naše cikluse koncerata i koncerte

Saznajte više