GORAN FILIPEC, klavir

GLAZBENA RIJEKA
5. koncertna sezona ciklusa koncerata 2021.
Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
Mramorna dvorana
Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka

Petak, 15. listopada 2021. u 20,30 sati

GORAN FILIPEC, klavir
OPERE BEZ RIJEČI
parafraze i reminiscencije Franza Liszta (1811-1886) na opere Giuseppea Verdija (1813-1901)

Salve Maria de Jerusalem (I Lombardi) (1848)
Réminiscences de Boccanegra (1882)
Don Carlos : Coro di festa e marcia funebre (1868)
Aïda : Danza sacra e duetto finale (1876)
Ernani : Paraphrase de concert (1859)
Miserere du Trovatore (1859)
Rigoletto. Paraphrase de concert (1859)

Opisan kao pijanist „tehničke briljantnosti koja mu omogućava da interpretaciji pristupa uzbudljivo, bujnošću imaginacije, senzibiliteta i blistavosti kakve nismo navikli čuti u današnjem vremenu“ (Ritmo), Goran Filipec je glazbenik koji osvaja srca međunarodne publike i kritike. Poznat po vatrenim interpretacijama djela Franza Liszta te klasičnog i romantičnog repertoara visokog virtuoziteta, Filipec brani kreativnost i subjektivnost interpretacije, često ju stapajući s vlastitim aranžmanima i adaptacijama.
Goran Filipec je posvećen istraživanju u glazbi te je stekao doktorat glazbenog interprete na Sveučilištu Sorbonne u Parizu, specijalizirajući se na području pijanističkih izvođačkih praksi 19. i 20. stoljeća. Brojnim snimkama privukao je pozornost međunarodne kritike, a njegov je album „Paganini Studies“ (Naxos, 2016.) nagrađen Grand Prixem International du Disque Društva Ferenca Liszta iz Budimpešte, a što je Filipeca uvrstilo u prestižnu listu laureata kao što su Vladimir Horowitz, György Cziffra, Alfred Brendel, Claudio Arrau, Zoltán Kocsis i Maurizio Pollini.
Rođen u Rijeci 1981. godine, Goran Filipec je započeo glazbeno obrazovanje u Hrvatskoj, a potom studiravši u klasi Marine Ambokadze i Yevgeniya Zarafiantsa. Nastavio je studije na Moskovskom državnom konzervatoriju P. I. Čajkovski u klasi Natalie Trull, na Institutu pijanistice Oxane Yablonskaye u Italiji te na Kraljevskom konzervatoriju u Haagu u klasi Nauma Gruberta.

U ranoj karijeri bio je laureatom međunarodnih natjecanja kao sto su José Iturbi u Los Angelesu, Franz Liszt-Premio Mario Zanfi u Parmi i Parnassos u Meksiku. Debitirao je u Carnegie Hallu 2006. godine te nastupao po Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi te Japanu. U više navrata sudjelovao je na festivalu Likovi suvremenog pijanizma Marijinskog teatra u Sankt-Peterburgu, Progetto Martha Argerich u Luganu i Dubrovačkim ljetnim igrama u Dubrovniku.
Suosnivač je i predsjednik društva Société Franz Liszt de Genève posvećenog liku i djelu velikog glazbenika. Docent je na Akademiji za umjetnost i kulturu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku te pasionirani kuhar amater i enolog. Tečno govori šest jezika.

Cijena ulaznice 50 kn
Rezervacije ulaznica pute maila na info@uocristoforium.hr

Organizator: Umjetnička organizacija Cristoforium i Platform for Culture
Umjetnički voditelj: Danijel Gašparović
Partner: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
Uz podršku Grada Rijeke i Ministarstva za kulturu i medije RH

 

Ulaz na koncert dozvoljen je uz Covid potvrdu, potvrdu o preboljenju ne stariju od 6 mjeseci ili negativni brzi antigenski test ne stariji od 48 sati.

Koncertni ciklus Glazbene večeri u Staroj gradskoj vijećnici 2018./2019.

PAVAO MAŠIĆ, čembalo
DIVNA & IVAN ŠIMATOVIĆ, gitare
LARA RIMAC, violina

Ulaznice

SAZNAJTE VIŠE

Pretplate

SAZNAJTE VIŠE