Vokalni ansambl Projekt Lazarus

Poštovani,

zadovoljstvo nam je pozvati vas na treći koncert treće sezone ciklusa Glazbena Rijeka!

Petak, 20. prosinca 2019., 20 sati
Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
Guvernerova palača – Mramorna dvorana
Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka

Projekt Lazarus
Darijan Ivezić, umjetnički voditelj

 
Darija Auguštan i Tanja
Rupnik (soprani);
Martina Menegoni i Nikolina
Virgej Pintar
(mezzosoprani);
Siniša Galović i Ivan
Martinčić (tenori);
Matija Meić (bariton),
Robert Palić (bas)

Program:

Ivan Lukačić: Sacrae cantiones (1620.)
Quam pulchra es
Panis angelicus
Canite et psallite

Ivan Šibenčanin: Laudate pueri (ca. 1670.)

Francesco Sponga Usper: Salmi vespertini (1627.)

In convertendo

Vinko Jelić: Parnassia militia (1622.)

Audivi vocem
Domine Dominus noster

Bonaventura Beretta: Clio sacra (1635.)

Magnificat

Damjan Nembri: Brevis et facilis psalmorum (1641.)

Dixit Dominus
Laudate pueri
Laetatus sum
Nisi Dominus
Lauda Jerusalem
Magnificat

Ulaznice: 50 kn

Na hrvatskoj glazbenoj sceni od 2013. godine djeluje novi profesionalni ansambl pod nazivom „Projekt Lazarus“, iza čijeg se neobičnog imena krije glavni cilj djelovanja ovoga ansambla – revitalizacija hrvatske glazbene baštine.  Istraživanje, revitalizacija, promocija i prezentiranje hrvatske glazbene baštine primarni su ciljevi „Projekta Lazarus“ koji se realiziraju kroz dva osnovna procesa; istraživanjem nepoznate i neobrađene glazbene literature nastale u razdoblju od 16. do 18. stoljeća, uz suradnju sa stručnjacima za navedeno razdoblje, istovremeno modelirajući profesionalni ansambl neophodan za pripremu i izvođenje glazbenog materijala. Ansambl „Projekt Lazarus“ također je usmjeren na prezentiranje djela koja se rijetko ili gotovo nikada ne izvode kao i onih za koja ne postoje audio niti video zapisi. U nastojanju otimanja zaboravu vrijednih spomenika hrvatske glazbene baštine, nepresušnom vrelu potvrde pripadnosti zapadnoeuropskom kulturnom i civilizacijskom krugu, glazbenici „Projekta Lazarus“ u prvim su godinama svojega djelovanja izvodili djela skladatelja tzv. rane hrvatske glazbe, poput Ivana Lukačića, Vinka Jelića i Ivana Šibenčanina. Posebno je potrebno izdvojiti Damjana Nembrija, skladatelja rođenog u Hvaru 1584. godine, čije je jedino sačuvano djelo „Brevis et facilis psalmorum“ iz 1641. godine ansambl „Projekt Lazarus“ izveo na nekoliko koncerata, a prigodno je u 2015. godini obilježena i 120. obljetnica rođenja utemeljitelja suvremene hrvatske muzikologije dr. Dragana Plamenca, čije su posljednje istraživanje i studija bili upravo psalmi Damjana Nembrija.
Koncertom pod nazivom „Brevis et facilis psalmorum“ ansambl se predstavio u studenom 2016. godine i na „12. festivalu hrvatske glazbe u Beču“, nastupivši u St. Peterskirche. U dosadašnjem djelovanju ansambl je održao niz koncerata s ciljem upoznavanja šireg spektra publike s vrhunskim dostignućima hrvatskih skladatelja, nastupivši i u okviru ciklusa „Lux musicae“ u organizaciji Hrvatskog glazbenog centra, kao i ciklusa klasične glazbe „Po svetonedeljskim crkvama i kapelicama“ u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji. U prosincu 2016. godine „Projekt Lazarus“ učinio je svojevrsni programski iskorak kako bi obilježio 110. obljetnicu rođenja jednog od najvećih hrvatskih skladatelja dvadesetoga stoljeća – Borisa Papandopula. Na prigodnom koncertu pod nazivom „Papandopulo 110“. U okviru projekta „Putevima Damjana Nembrija” ansambl „Projekt Lazarus“ u kolovozu 2017. godine nastupio je u bazilici San Giorgio Maggiore u Veneciji na „VII. međunarodnom festivalu Gaetano Callido“ izvevši jedino sačuvano djelo Damjana Nembrija upravo u benediktinskom samostanu gdje je i nastalo davne 1641. godine. Istim programom „Projekt Lazarus“ predstavio se i na 56. Hvarskim ljetnim priredbama koncertom u katedrali sv. Stjepana 30. kolovoza 2017. godine. Projekt „Putevima Damjana Nembrija“ predstavljen je i varaždinskoj publici koncertom u crkvi sv. Florijana 29. rujna 2017. u okviru 47. Varaždinskih baroknih večeri.
U 2018. godini, Projekt Lazarus obilježio je 370. godišnjicu smrti hrvatskog skladatelja Ivana Lukačića održavši koncerte u splitskoj crkvi sv. Frane na Obali u kojoj je bio gvardijanom više od 20 godina i u crkvi sv. Frane u Šibeniku, u kojoj je bio kršten i zaređen. Lukačićevo jedino sačuvano djelo – zbirka moteta Sacrae cantiones predstavljena je i zagrebačkoj publici u crkvi sv. Marije na Dolcu.
U kolovozu 2018. godine Projekt Lazarus ostvaruje iznimno uspješan nastup na poznatom međunarodnom Festivalu Seviqc u Sloveniji, na kojemu je u prepunoj Viteškoj dvorani dvorca u Slovenskoj Bistrici publici predstavio ranobaroknu hrvatsku glazbenu baštinu. Kruna višegodišnjeg intenzivnog djelovanja Projekta Lazarus u revitalizaciji hrvatske glazbene baštine ostvarena je u rujnu 2018. godine na 48. Varaždinskim baroknim večerima koncertom u Franjevačkoj crkvi, u kojoj su po prvi puta u suvremenoj povijesti izvedene brojne skladbe istarskog skladatelja Francesca Sponge Uspera, krštenoga u crkvi sv. Eufemije u Rovinju 1561. godine. Nastup je ostvaren u suradnji sa svjetski renomiranim japanskim čelistom i dirigentom Hidemijem Suzukijem i solistima orkestra Libera Classica, a pod ravnanjem maestra Darijana Ivezića. Ovim smo nastupom doprinijeli i dodjeli nagrade Ivan Lukačić za muzikološki rad na 48. Varaždinskim baroknim večerima prof. dr. sc. Enniu Stipčeviću i Dariju Poljaku za obradu hrvatske glazbene baštine skladbi Francesca Sponge Uspera izvedenih na koncertu vokalnog ansambla Projekt Lazarus i solista Orchestra Libera Classica u Franjevačkoj crkvi, a koje je u zbirci pod naslovom Salmi vespertini (1627.) objavio Muzički informativni centar.
U 2019. godini ansambl Projekt Lazarus ostvario je niz zapaženih koncertnih nastupa; dva koncerta u Zagrebu, gostovanje u Zadru na 59. Glazbenim večerima u sv. Donatu, potom na Festivalu Seviqc u Brežicama i na 49. Varaždinskim baroknim večerima te nedavno iznimno uspješno gostovanje u Rimu.

 

ULAZNICE i PRETPLATE moguće je REZERVIRATI ovdje, upitom na mail info@uocristoforium.hr ili telefonskim putem na broj 0998302875KUPITI ih je moguće jedan sat prije početka koncerta na blagajni Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.

Organizator: Umjetnička organizacija Cristoforium
Partner: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka